Bazos.pl - Ogłoszenia
... ogłoszenia dla każdego
Lokalizacja: +km: Cena od: - do:
Strona główna > Pozostałe > Artykuły spożywcze > Ogłoszenie nr 629342

suszony podgrzybek

- [18.3. 2024]
Usuń/ Edytuj/ Pozycjonuj

Cena 140 zł za 1 kg.

Wartości odżywcze podgrzybka

Kapelusze podgrzybka brunatnego dostarczają witaminy z grupy B (B1, B2, B3), D, E oraz A. Ponadto zawierają składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, mangan i miedź. Owocniki podgrzybka zawierają także znaczące ilości błonnika, dzięki czemu może poprawiać funkcjonowanie jelit.

Przykładowe przepisy:
Sos z podgrzybków – podgrzybki w śmietanie

Składniki:
125 g podgrzybków,
1/4 cebuli,
1 ząbek czosnku,
szczypta soli i pieprzu,
kilka kropli soku z cytryny,
50 ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj jogurtu greckiego lub naturalnego),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Grzyby pokrój na ćwiartki (mniejsze) lub plasterki (większe). Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w cienkie plasterki lub przeciśnij przez praskę. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i podsmaż na średnim ogniu cebulę i czosnek, uważając, aby się nie przypaliły. Dodaj podgrzybki i smaż przez około kwadrans, mieszając ,aby się nie przypaliły. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i śmietankę lub jogurt. W przypadku śmietanki gotuj kilka minut, w razie użycia jogurtu ściągnij z ognia i tylko wymieszaj, aby sos się nie ściął. Posyp natką pietruszki i podawaj z makaronem, pieczywem lub innymi dodatkami.

Makaron z podgrzybkami

Składniki:

porcja sosu z podgrzybków (z przepisu wyżej),
łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych,
100 g makaronu (najlepiej nadaje się tagliatelle).

Makaron ugotuj al dente. Do sosu z podgrzybków dodaj łyżkę wody spod makaronu. Wymieszaj z makaronem i posyp parmezanem oraz natką pietruszki.

Polędwiczki z sosem grzybowym

Składniki:

porcja sosu z podgrzybków (z przepisu wyżej),
150 g polędwiczki wieprzowej,
1 łyżeczka oleju,
szczypta soli i pieprzu,
3 ziemniaki.

Oczyść mięso z błonek i pokrój na plastry. Ziemniaki ugotuj w wodzie. Polędwiczki posmaruj olejem i grilluj na rozgrzanej patelni, przypraw. Podawaj z sosem z podgrzybków i z ziemniakami.

Zupa z podgrzybków

Składniki na 4 porcje:

600 g podgrzybków,
1 nieduża cebula,
2 łyżki oleju,
1,5 litra bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego,
100 ml śmietanki kremówki 12% (w wersji dietetycznej mleko),
120 g drobnego makaronu lub łazanek,
pęczek natki pietruszki.

Grzyby oczyść i pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj grzyby i smaż, mieszając co jakiś czas przez 5 minut. Zalej bulionem i gotuj kwadrans. Dodaj śmietankę lub mleko. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypane obficie posiekaną natką.

Jajecznica z podgrzybkami

Składniki:

100 g podgrzybków,
1/2 cebuli,
1 łyżeczka oleju,
3 jajka,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżki posiek

Imię:

Stefan

Telefon:

662... pokaż numer

Lokalizacja:Mapa89-632 Chojnicki

Widziało:

34 osób

Cena:

W tekście
Użytkownik
Wszystkie ogłoszenia i komentarze użytkownika
UlubioneDodaj do ulubionych
SpamZgłoś naruszenie zasad
Nieprawidłową kategorięZgłoś nieprawidłową kategorię ogłoszenia
WydrukujWydrukuj ogłoszenie
FacebookUdostępnij na Facebooku
MailPoleć znajomemu
PodobneWyszukaj podobne ogłoszenia

Napisz wiadomość

Z kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej może korzystać tylko zweryfikowany użytkownik.
Weryfikacja jest bezpłatna.

Twój numer telefonu *





©2024 Bazoš - sprzedam, ogłoszenia Artykuły spożywcze
Pomoc, Pytania, Komentarze, Kontakt, Reklama, Regulamin, Polityka prywatności, RSS,

Ogłoszenia Pozostałe ogółem: 578, w ciągu 24 godzin: 8

Mapa kategorii, Popularne wyszukiwania
Kraje: Polska, Czechy, Słowacja, Austria