suszony podgrzybek
- [18.3. 2024]Usuń/ Edytuj/ Pozycjonuj
Cena 140 zł za 1 kg.
Wartości odżywcze podgrzybka
Kapelusze podgrzybka brunatnego dostarczają witaminy z grupy B (B1, B2, B3), D, E oraz A. Ponadto zawierają składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, mangan i miedź. Owocniki podgrzybka zawierają także znaczące ilości błonnika, dzięki czemu może poprawiać funkcjonowanie jelit.
Przykładowe przepisy:
Sos z podgrzybków – podgrzybki w śmietanie
Składniki:
125 g podgrzybków,
1/4 cebuli,
1 ząbek czosnku,
szczypta soli i pieprzu,
kilka kropli soku z cytryny,
50 ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj jogurtu greckiego lub naturalnego),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Grzyby pokrój na ćwiartki (mniejsze) lub plasterki (większe). Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w cienkie plasterki lub przeciśnij przez praskę. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i podsmaż na średnim ogniu cebulę i czosnek, uważając, aby się nie przypaliły. Dodaj podgrzybki i smaż przez około kwadrans, mieszając ,aby się nie przypaliły. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i śmietankę lub jogurt. W przypadku śmietanki gotuj kilka minut, w razie użycia jogurtu ściągnij z ognia i tylko wymieszaj, aby sos się nie ściął. Posyp natką pietruszki i podawaj z makaronem, pieczywem lub innymi dodatkami.
Makaron z podgrzybkami
Składniki:
porcja sosu z podgrzybków (z przepisu wyżej),
łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych,
100 g makaronu (najlepiej nadaje się tagliatelle).
Makaron ugotuj al dente. Do sosu z podgrzybków dodaj łyżkę wody spod makaronu. Wymieszaj z makaronem i posyp parmezanem oraz natką pietruszki.
Polędwiczki z sosem grzybowym
Składniki:
porcja sosu z podgrzybków (z przepisu wyżej),
150 g polędwiczki wieprzowej,
1 łyżeczka oleju,
szczypta soli i pieprzu,
3 ziemniaki.
Oczyść mięso z błonek i pokrój na plastry. Ziemniaki ugotuj w wodzie. Polędwiczki posmaruj olejem i grilluj na rozgrzanej patelni, przypraw. Podawaj z sosem z podgrzybków i z ziemniakami.
Zupa z podgrzybków
Składniki na 4 porcje:
600 g podgrzybków,
1 nieduża cebula,
2 łyżki oleju,
1,5 litra bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego,
100 ml śmietanki kremówki 12% (w wersji dietetycznej mleko),
120 g drobnego makaronu lub łazanek,
pęczek natki pietruszki.
Grzyby oczyść i pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj grzyby i smaż, mieszając co jakiś czas przez 5 minut. Zalej bulionem i gotuj kwadrans. Dodaj śmietankę lub mleko. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypane obficie posiekaną natką.
Jajecznica z podgrzybkami
Składniki:
100 g podgrzybków,
1/2 cebuli,
1 łyżeczka oleju,
3 jajka,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżki posiek
Wartości odżywcze podgrzybka
Kapelusze podgrzybka brunatnego dostarczają witaminy z grupy B (B1, B2, B3), D, E oraz A. Ponadto zawierają składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, mangan i miedź. Owocniki podgrzybka zawierają także znaczące ilości błonnika, dzięki czemu może poprawiać funkcjonowanie jelit.
Przykładowe przepisy:
Sos z podgrzybków – podgrzybki w śmietanie
Składniki:
125 g podgrzybków,
1/4 cebuli,
1 ząbek czosnku,
szczypta soli i pieprzu,
kilka kropli soku z cytryny,
50 ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj jogurtu greckiego lub naturalnego),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Grzyby pokrój na ćwiartki (mniejsze) lub plasterki (większe). Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek w cienkie plasterki lub przeciśnij przez praskę. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i podsmaż na średnim ogniu cebulę i czosnek, uważając, aby się nie przypaliły. Dodaj podgrzybki i smaż przez około kwadrans, mieszając ,aby się nie przypaliły. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i śmietankę lub jogurt. W przypadku śmietanki gotuj kilka minut, w razie użycia jogurtu ściągnij z ognia i tylko wymieszaj, aby sos się nie ściął. Posyp natką pietruszki i podawaj z makaronem, pieczywem lub innymi dodatkami.
Makaron z podgrzybkami
Składniki:
porcja sosu z podgrzybków (z przepisu wyżej),
łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych,
100 g makaronu (najlepiej nadaje się tagliatelle).
Makaron ugotuj al dente. Do sosu z podgrzybków dodaj łyżkę wody spod makaronu. Wymieszaj z makaronem i posyp parmezanem oraz natką pietruszki.
Polędwiczki z sosem grzybowym
Składniki:
porcja sosu z podgrzybków (z przepisu wyżej),
150 g polędwiczki wieprzowej,
1 łyżeczka oleju,
szczypta soli i pieprzu,
3 ziemniaki.
Oczyść mięso z błonek i pokrój na plastry. Ziemniaki ugotuj w wodzie. Polędwiczki posmaruj olejem i grilluj na rozgrzanej patelni, przypraw. Podawaj z sosem z podgrzybków i z ziemniakami.
Zupa z podgrzybków
Składniki na 4 porcje:
600 g podgrzybków,
1 nieduża cebula,
2 łyżki oleju,
1,5 litra bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego,
100 ml śmietanki kremówki 12% (w wersji dietetycznej mleko),
120 g drobnego makaronu lub łazanek,
pęczek natki pietruszki.
Grzyby oczyść i pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj grzyby i smaż, mieszając co jakiś czas przez 5 minut. Zalej bulionem i gotuj kwadrans. Dodaj śmietankę lub mleko. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypane obficie posiekaną natką.
Jajecznica z podgrzybkami
Składniki:
100 g podgrzybków,
1/2 cebuli,
1 łyżeczka oleju,
3 jajka,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżki posiek
|
|
Napisz wiadomość
Z kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej może korzystać tylko zweryfikowany użytkownik.
Weryfikacja jest bezpłatna.
Twój numer telefonu *
Z kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej może korzystać tylko zweryfikowany użytkownik.
Weryfikacja jest bezpłatna.
Twój numer telefonu *